Idag fortsatte impressionismen med post-impressionismen, som jag pratade lite om tidigare. Så efter impressionismen så började man ifrågasätta nya saker. Typ skitsnack som perspektiv proportioner och färger. Va ska vi med det till?! Jag gör väl som jag vill! Då välkomnar vi till exempel Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh and Georges Seurat. (vissa av dessa karlar hängde i flera genrer) Jag valde ut att lära mig mer om Gauguin av den enkla anledningen att det fanns en film om honom (Gauguin: Voyage to Tahiti (2017)) på min tv att hyra. Han (och rörelsen) inspirerades bland andra av Katsushika Hokusai (ni vet den stora flodvågen som är väldigt 2d, men ändå 3d och det fanns en utställning med honom på Millesgården för några månader sedan.)

Dagens bok, inköpt i Paris på Musée D’Orsay för
några år sedan. Blev verkligen inte klar. 

Det vi lär oss av Gauguin är en hel del olika saker faktiskt. Jag har i samband med att jag läst om honom/sett filmen funderat på det här med inspiration. Han var uppenbarligen inspirerad av urinvånare av olika slag. Han bodde långa perioder på Tahiti och Franska Polynesien och målade många porträtt av sin polynesiska fru. Vad blir jag inspirerad av? Vem inspirerar mig? Stora frågor som jag fortsätter fundera på.

En annan sak jag lär mig av Herr Gauguin är det här med på vilket allvar man tar sin konst. Att lämna fru och fem barn utarmade i Paris/Köpenhamn för att sitta i djungeln och måla sin nya fru som också svälter i en tid när mannen var försörjaren, kanske något som gör att man går till konsthistorien men man är ju ingen bra medmänniska, enligt mina mått mätt alltså. Jag är hellre en bra medmänniska och prioriterar människorna runt mig än min konst, kanske jag inte kommer gå till konsthistorien tack vare det, men det är okej.

En rolig sak ur filmen var det här med att han inte sålde så många tavlor/skulpturer när han var på Tahiti, men han lärde sin polare (även frugans älskare) att göra träskulpturer som ser ut som att de är gjorda i något slags traditionell metod. Gauguin gjorde dem ur hjärtat, med inspiration och känsla. Polaren började serietillverka och sålde till vita turister.  Gissa vem som blev rik? Som helg-krigande konstnär gör man ju lite både och. På vardagarna går typ 12 timmar per dygn (inkl restid) till dagjobbet som köper mitt ”hantverk” och min tid, då gör man som grafisk formgivare det kommersiella, det som säljer och tilltalar målgruppen så mycket som möjligt på rätt sätt för just det ändamålet. På helgen jobbar man med sjääälen! (infoga bild av mig i dramatisk pose och basker här). Utan det ena hade jag inte kunnat vara helt fri att göra (eller inte göra) det andra.

Dagens fantastiska mästerverk (haha) är gjort på paddan med appen Procreate. Inspirerad av Georges Seurat och van Gogh. Det var väldigt svårt att tänka bortom realismen, att släppa perspektiven och verklighetsförankringen, såväl i perspektiv som färg. Även att fönsterbrädan är för kort. Oj, vad det störde mitt öga, men det var till för att provocera och provocerad blev i alla fall jag. :) Trevlig helg!