aUnder våren har jag gått en kurs i Stop Motion Animation för Aardman Academy. Det har varit enormt roligt, lärorikt, svårt och lite världsomvälvande.

Kursdeltagarna var från precis hela världen och av olika kunskapsnivåer. Från helt nybörjare till dem som stod på randen in i ett stop motion arbetsliv. Man fick en mentor som man fick feedback av varje vecka, jag hade lite problem för jag blev hela tiden starstruck av både min mentor och de andra föreläsarna. En lärare fick ta ett par dagar ledigt för han var nominerad till en Oscar för bästa animerade film… 

Det var väldigt nervöst och svårt att animera med stop motion tekniken är ju att jobba på ett helt annat sätt än jag är van vid. det går inte att justera något i efterhand, då får man helt enkelt göra om från början. Jag är ju van vid att sitta vid datorn och blocka, förfina och bygga rörelser från pose till pose och dra och slita i kurvor, men i stop motion bygger man fram allt för varje frame och det finns inte direkt en Ctrl+z på samma sätt som det finns när man jobbar digitalt.

Vi fick börja från början med hoppande bollar, pendlar och andra grundläggande animationsprinciper. Sedan fick vi bygga ihop riggen till vår karaktär och animera den. Nedan ser ni två ihopklipp av dessa:

De sista fyra veckorna gjorde vi ett eget projekt. Jag gjorde en kort animation med tre karaktärer. Här är slutfilmen ”Mr. Squiggly Wiggly”:

Jag passade på att göra en behind the scenes till slutprojektet med, den ser ni här: 

Trots alla utmaningar som finns med stop motion så har tekniken verkligen vunnit över till sin sida och när jag nu jobbar vidare med egna animationsprojekt så är det i stop motion det blir, av flera olika anledningar. Det är så uppfriskande att få jobba med händerna, att allt inte handlar om att sitta framför skärmen och klicka med tvålen utan jag kan skita ner mig med händerna. Jag älskar att skulptera och detta är på något sätt en perfekt kombination av de båda. Med det inte sagt att jag aldrig kommer jobba digitalt igen, verkligen inte, men öj så jag gillar detta. 

Mitt nästa projekt är en leranimation av ett porträtt, jag har helt klart tagit mig vatten över huvudet, men lär mig fantastiskt mycket vilket ju är hela poängen. Får se vad det tar vägen sen!