Jag har funderat mycket på det här med kreativitet genom åren. Jag läste häromdagen en artikel på DN om just detta och kreativt flow. Roligt är att artikeln berättar att man sannolikt lever längre om man upplever mycket kreativt flow. Jag kommer i så fall att leva till jag blir 150 ungefär. Teorin är väl att man kan begrava sig i kreativiteten och glömma kroppsliga och själsliga besvär. På ett sätt är det här ju inte nyheter, att man mår bättre av att måla eller musicera. Hur många gånger har jag inte bara kastat fram färgerna och kladdat och sedan mått mycket bättre eller som på sistone helt gått in i en fantasivärld, lärt känna fantastiska karaktärer och skrivit en berättelse. Man släpper all skit man kan ha burit på och går in helt i uppgiften, det är en fantastisk känsla. Jag använder det ofta för att bota en annars ganska lamslående tristess.

Det är det jag tycker vi ska använda konsten till; för vår egen skull, vare sig man visar grejerna eller inte det viktigaste och också den intimaste relationen man kan ha med sig själv är skapandet. Dessutom måste vi släppa prestationskraven. Jag gör massa grejer jag är rätt kass på, men blir jag bättre på att måla av att kolla på tv? Nej, man blir bra på det man tränar på. Sen kan ju TV vara en stor inspiration, som SKAM. (yes, jag är en av dem som är fast!) Jag försöker lära mig att göra porträtt och jag är verkligen jättedålig på det, då känns det bättre att börja med kändisar än personer man känner så då har SKAMgänget fått stå lite modeller med sina fantastiska relationer. Jag är fortfarande askass dock så inget att visa.

Under hösten har jag skrivit rätt mycket, jag kommer fixa så jag kan lägga upp berättelserna digitalt här på hemsidan. Men alla kommer inte upp, precis som man inte lägger upp allt man fotar, dessutom blev endel lite för personligt så det får ligga lite i träda innan jag tittar på det igen. Jag har även målat och ritat massor men samma sak där, känner att jag är i en lärlingsfas och att materialet inte är lämpligt för publikt bruk riktigt än. ? Fotandet har jag kommit igång lite mer efter ett litet vinteruppehåll med men jag vet också att inspirationen till det kommer med ljuset så jag är inte orolig, det får ta sin tid. Mina inre kreativitesgudar har att göra ändå.

Min poäng med allt det här svamlet är, för att återkoppla till början: just do it! Rita, måla, spela, räkna, knyppla, programmera eller vad du vill, bara man får utlopp för sin kreativitet! Man lever längre! (nåja, den del som går att påverka)

För att bjuda på lite inspiration är här min lista med fotoprojekt jag hoppas klara av under 2017, plocka rakt av om ni vill eller gör en egen lista med mål. Om någon vill hänga med på fotonad framåt vårkanten så säg till! Ja, listan är analog och kommer fortsätta vara det. #analogrebell #ellerinte