Äntligen har det vänt! Vår jordaxel har börjat luta åt det andra hållet och vi går mot ljusare tider. Det här är stort! Vi borde fira på något sätt. Med typ årets största helg, äta all god mat vi kan komma på, gå långa tåg och hålla i ljus, sjunga sånger och ge varandra presenter… vänta här nu! Jag känner igen det här på något sätt! Som att alla våra förfäder i tusentals år har tyckt samma sak och byggt massiv mytologi och evigt utvecklande ritualer och traditioner runt det. Men ibland känns det som vi i hysterin runt nya och gamla traditioner tappat grundtanken; att fira att ljuset kommer tillbaka.

Tröttheten och dysterheten som kommer med de galet korta dagarna vi har här är inget nytt, våra förfäder kände garanterat samma sak. I min familj ger vi bara bort egengjorda julklappar i år. Kanske gjorde våra förfäder det med efter att ha suttit inne alla dessa kvällar utan tv. Säkert bytte hemgjorda raggsockor och smörknivar ägare för att visa att den andre betydde mycket för en.

Jag har under hösten börjat äta allt mindre kött, jag tänker inte bli vegetarian, men är nog sån där flexiterian, jag är lite flexibel. Det gör dock att jag just nu ser mängden kött vi äter med andra ögon, speciellt till jul. Det är tradition att vi äter det finaste vi har till jul men köttet behandlas inte med den respekt och vördnad som den förmodligen gjorde när man fött upp grisen i flera år och bara får en chans att äta den. Jag säger inte att vi ska sluta äta kött, bara visa djuren den respekt de förtjänar. Vara tacksamma och visa lite vördnad. Vi behöver inte 23 sorters processat kött, ta en extra potatis istället. Kanske en morot, det är alldeles för lite morötter på julbordet.

Men så klart är det viktigaste är att vi bryr oss om varandra, tar hand om våra nästa och ser varandra för de fantastiska varelser vi alla är. Stöd gärna din favoritorganisation och alla tänkbara goda syften i denna värld som är så oändligt mycket större än våra egna små universum.

Inför 2017 har jag inga detaljerade planer, lite mer om konserter, foto och konsertfotandet kommer upp på Konsertfotobloggen i mellandagarna. Jag har kommit en bit på nästa bok faktiskt, men jag tror inte det blir under 2017, snarare 2018, men jag lämnar det lite som horisonten: vidöppet.

Tack för i år alla fantastiska vänner/kunder jag hoppas ni får en fantastisk högtid och inte glömmer bort att ljuset är på väg tillbaka. God Jul och Gott Nytt År!

img_0205


Missa inte kalendern för 2017! Kontakta mig och köp med en gång! 

wp-1473024569767.jpg