Jag gillar att spela på lotto, inte mycket men lite. Det behövs inte mycket för att drömma. Jag lägger 25:- i veckan på Eurojackpot, man kan vinna så jäkla mycket pengar, inte några tusen eller någon miljon på Triss eller något annat småspel utan Mycket pengar. Men leken ligger så klart i drömmen och för den behöver man inte ens spela:

”Om jag vinner 500 miljoner kronor, vad gör jag då?”. En halv miljard. Varken jag, min familj eller mina 30 närmaste vänner skulle någonsin behöva jobba igen. Man skulle ju till exempel resa och shoppa (ja, och naturligtvis även ge bort mycket till välgörande ändamål). Men efter tre månader i New York, ett halvår i någon djungel och alla städer man kan komma på och några man inte visste fanns, efter mer skor, kamerautrustning och bilar än man kan tänka sig: vad händer då?

Går du tillbaka till jobbet? Köper du ett hus på landet och odlar morötter? Sitter du i din vindsvåning på Söder och skriver böcker? Fotar marinlivet i alla världens rev? Åker till Frankrike och dricker vin och målar? Köper en segelbåt och kör ett varv runt jorden? Matar koalor på ett zoo i Australien? Tar hand om fattiga? Sitter stilla i ett avlägset tempel och ler åt regnet? Börnar på Stockholms gator i din senaste Lamborghini, bara för att man kan?

Det är här jag hittar essensen i vad jag vill göra med mitt liv. Ofta behövs inte miljonerna för att uppfylla drömmen. Min enorma ateljé med takfönster och utställningsmöjligt handlar ju om att jag vill ha möjlighet att måla. Så jag har en kreativ hörna bakom soffan i vardagsrummet med färger, dukar, papper och en Ikea lampa. Jag har alla förutsättningar att leva exakt samma dröm som med den där halva miljarden.
Det svåra är inte att få förutsättningarna, utan att få arselet ur vagnen och våga ta steget och prioritera sin dröm. Att skita i disken, vänta med tvätten, våga vara lite trött på jobbet dagen efter och göra det. Att prioritera drömmen över vardagen och bekvämligheten. Och min svåraste utmaning: Alla skärmar; Tv, mobil och dator. Ibland samtidigt. Varför? För att få veta vem som kommer sakna Game of Thrones? Jag har förutsättningarna för att leva mitt drömliv, inte hela tiden men några timmar i veckan. Om inte det är lyx så vet jag inte vad som är.

Så investera i din dröm, man behöver inte ens spela, bara ta tio minuter på tunnelbanan utan mobilen och fundera på det, det är inte så enkelt som man kan tro. Pengar kommer aldrig mer spela någon roll, du är helt fri: vad gör du? När du kommit på detta (övningen kan upprepas i det oändliga och ändras flera gånger i veckan) hur kan du uppnå din dröm utan pengarna?

En annan fördel är att när man drömmer om pengarna, har man dem ju. Man är rikare än ett troll. Jag är miljardär flera gånger i veckan. Tricket är att sluta drömma innan man kommer till en betalautomat.
image