Lotta_liftar

Så nu finner jag mig här, inte mitt i livet än och helt plötsligt med nya ljusa och okända horisonter framför mig! Efter tio år som grafisk formgivare/ originalare/AD/3D grafiker och till och med webbtönt emellanåt så står jag och liftar.

Min nya arbetsplats som jag började på i december har nämligen kommit på att de vill ha en industridesigner istället. Jag är duktig på mycket, men det har jag ingen erfarenhet av. Så nu står världen öppen för mig! Min taktik inför framtiden är en jag lärde mig tidigt, redan som student i Uppsala typ 1996. Tekniken kräver viss smidighet men framförallt en förmåga att följa med i svängarna. Den kallas ”bananskalstekniken” och, som ni förstår av titeln, innehåller den även ett ganska rågat mått med slump. Som jag ser det står jag vid ett litet vägskäl, där finns tre alternativ:

 • Frilans: Vore fantastiskt att vara sin egen chef och jobba för sig själv, men samtidigt är jag trygghetsnarkoman av stora mått.
 • Anställning: Den säkra vägen att gå som även skulle ge möjlighet till nya spännande möten och utmaningar. Samtidigt inte alltid helt enkelt att få jobb på beställning.
 • Det Okända: Ja… det där stora okända, som man inte vet alls vad det kan vara. Det där man inte ens kan fantisera ihop vad det kan vara, även det är ju väldigt spännande.

Men vad skulle jag vilja göra om jag verkligen fick drömma?

 • AD/grafisk formgivare eller Photoshoppare på någon rolig reklambyrå/inhousebyrå (eller liknande) med massa roliga, kreativa människor. Den säkra men ändå kreativt utmanande vägen.
 • Riktigt framgångsrik frilansare så man bara behöver jobba två-tre dagar i veckan men ändå rulla in de stora kulorna. (Jag sa ju drömma)
 • Följa med ett band på turné och plåta både på och bakom scenen. Det vore ju fantastiskt roligt! Jag skulle även kunna blogga, instagramma och facebooka och sätta ihop en bok efteråt. Jisses va kul det vore. Men det kräver lite kapital att ta med en extra person på en turné och vem tjänar pengar i musikbranschen nuförtiden? Kanske Avicci behöver någon extra? :)

Jag har fler drömmar än så men framförallt gillar jag att inte veta, framtiden är ljus och orörd. Naturligtvis blir man lite nervös, men jag har en stark känsla av att oavsett vad som händer så kommer det bli riktigt bra. Så jag halkar runt här på mina bananskal och ser vad som händer. Det är där DU kommer in.

har du några bananskal i form av frilansuppdrag eller anställningar (grafiskt eller kanske trevligt jobb som butiksbiträde på deltid) så kasta dem gärna åt mitt håll!

Framtiden, här kommer jag! Men jag ska inte glömma att stanna och lukta på blommorna, lyssna på fåglarna och vara i nuet också.


Vad jag har gjort tidigare:

Kolla in portfolion här. 

Programerfarenhet

Layout och bild

 • Adobe InDesign Mycket god
 • Adobe Photoshop Mycket god
 • Adobe Illustrator God
 • Adobe Camera Raw Mycket god
 • Adobe Bridge Mycket god
 • 3D Studio Max & V-Ray God

Webb

 • HTML Mycket god
 • WordPress (CMS) Mycket god
 • Sociala medier God
 • E-post/nyhetsbrev Mycket God
 • Textalk webbshop (CMS) Mycket god
 • Magento (CMS) Grundläggande
 • Php och CSS Grundläggande

Övrigt

 • Office paketet God
 • Portfolio (bilddatabas) Mycket god

Utbildning

 • 2014 Grundkurs i V-Ray, Jeppsons CAD Center
 • 2013-2014 Otaliga filmer om Photoshop och foto från Moderskeppet
 • 2012 Diplomerad Art Director, Batteri
 • 2011 Professionell Art Director, Batteri
 • 2011 Workshop Bild II, Fotografiska
 • 2010 Workshop i Rockfoto, Fotografiska
 • 2007 Fortsättningskurs i studiofoto, Kulturama
 • 2001-2002 Animation & Experimentfilm 40 poäng, Högskolan på Gotland,
 • 1998-2000 VR-linjen, Nackademin, KY-utbildning inom 3D och grafik, med tre praktikperioder.
 • 1998 Konstskola Optimål,
 • 1996-1997 Enstaka kurser i Östeuropakunskap och Spanska, Uppsala Universitet,
 • 1993-1996 Samhällsvetenskaplig linje, Vilunda Gymnasium

Arbetslivserfarenhet i urval

 • 2013 – (pågående) Graphics Designer, HL Display Nordic På HL tar jag fram förslag på butiksmaterial till större varumärken. Jag gör mest visualiseringar i 3D Studio Max med V-Ray samt originalframställning och skisser. För att nämna några varumärken och kunder jag har jobbat med: L’Oréal, Maybelline, Garnier, Coop, ICA, Procter & Gamble, Mondelez med flera.
 • 2004- 2013 Bauhaus: Originalare & grafisk formgivare/AD På Bauhaus gjorde jag original på det mesta; hundratals DR tidningar, mängder av broschyrer, fasadvepor och oräkneligt butiksmaterial i form av affischer, rondeller, hyllvippor med mera. Jag hade även i perioder mycket stort ansvar för det digitala. Jag lärde mig fantastisk mycket om branschen, allt från tryckteknik till avancerad bildretuch och tagit fram ett flertal loggor och grafiska manér. Jag tog även stort ansvar för Bauhaus som varumärke och varit delaktig i de stora framgångarna som kännetecknat de senaste åren.
 • 2012- LiveNews.se: fotograf & skribent
 • 2003- Make Believe Studios, eget företag

Övrigt

Språk: 

 • Svenska, flytande i tal och skrift
 • Engelska, flytande i tal och skrift
 • Spanska, grundläggande i konversation.

Körkort: B Referenser finns på begäran