Jag hade så få anledningar att köpa den här nya kameran, men det blev så bra ändå. Ska iväg och plåta undervatten i vinter och ja, det är sjukt mycket billigare att köpa en vattentät väl fungerande kompaktis (ca 4000:-) än ett undervattenshus till 7D:an (19′ för undervattenshus till husest och sedan tillbehör för objektivet för 3-7′ och sedan blixtar och och och… ja, ni fattar det landar aldrig under 30 000 å så mycket hade jag inte tänkt fota undervattnet) Så anledningen var undervatten… Men dessutom är min senate mobil så extremt dålig i kvalitén på bilder. Verkligen jättedålig. Den har ”fula pixlar” (typ riktigt risigt brus även i bra förhållanden), den har svårt för tonomfång med både ljusa och mörka partier, kass närgräns och så vidare. Den är till och med mycket sämre än min förra mobil som är föregångaren av samma fabrikat och modell.

Det är ju inte megapixlarna som gör kvalitetsskillnaden. Vi har pratat om det här förut men jag tar det kort igen: DET ÄR INTE MEGAPIXLARNA SOM AVGÖR HUR BRA DIN KAMERA ÄR. Jag har fler megapixlar i min sugiga mobil än jag har i systemkameran. Nästan dubbelt så mycket. Men varför är mobilen då kass? (en miljard anledningar så klart men:) Den har en sensor som är stor som en lillfingernagel på en femåring medan systemkameran har en sensor stor som ett frimärke. Det man gör i mobiler är att man trycker in så mycket jävla pixlar på den där pyttenageln som det går, för ”det är det som säljer i specsen”; det är det som folk jämför. Medan man på en systemkamera faktiskt bli synad i kvalitén när folk ska köpa. Alltså; vårt köpbeteende och kunskap är ju det som styr utvecklingen eftersom det är det som styr försäljningen.

Jag har slutat nästan helt att plåta med mobilen sen jag köpte min nya kompaktis förra veckan och med en kompaktis så får jag en kamera jag faktiskt kan ta med mig utan att behöva ryggsäck. Kompaktisarna är ju på utdöende, men dom behöver ju inte vara det, jag har Wifi i min nya kamera. Varför kan jag inte bara få ringa från min kamera? Det är okej om den är lite större och bulkigare. Om det är det som behövs för att få plats med lite mer sensor, optik och faktiska användbara funktioner som har Kvalitet istället för höga siffror av irrelevanta tal så gärna. Jag har velat haft en sån i flera år. Hela tiden hör vi att telefonerna får bättre kameror ”revolution, Carl Zeiss osv”, men dom är fortfarande ljusår från var kompaktisarna och de spelgellösa har tagit vägen. När jag nu dessutom kan överföra bilder direkt från kameran till mobilen, trådlöst och skitenkelt så tar ju kompaktisen en plats igen tack vare bildflödet.

Va?! Nu börjar det likna något! #dreamy #olympustough #macro #klöver #

Ett foto publicerat av Liselott "Lotta" Lindberg (@makebelievestudios)


 

Hur som helst, till saken. Jag är jättenöjd med min nya kamera, av ett antal anledningar:

  • Den är vatten och stöttålig (anledning till att jag köpte den)
  • Den är röd (anledning till att jag köpte den)
  • Den har en närgräns för macro på ca 1 cm (anledning till att jag gillar den mer)
  • Det går enkelt att flytta bilder trådlöst direkt till telefonen (anledning till att jag gillar den mer)
  • Den har en bländare på ner till 2.0, vilket ger ett härligt skärpedjup (anledning till att jag gillar den mer)
  • Jag tar faktiskt fram den och fotar och har den med mig HELA tiden! (anledning till att älskar den)

Därför startar härmed ett ”en bild om dagen” projekt som jag hoppas hålla året ut. Vi man följa det så kommer det gå av stapeln på Instagram: @MakeBelieveStudios. Jag kan nu få kvalitén jag vill ha i bilderna (fungerar förmodligen även för riktigt stora tryck, ska testa) och bildflödet från tagen bild till publicerad är jättekort. Jag har inte hela raw hanteraren i mobilen (just nu/än?) men kommer tillräckligt långt med Photo Editor av dev.macgyver, där finns tom kurvor för varje kanal=total kontroll även om det är lite pilligt (finns för Android, gratis). Överväger däremot installera typ Lightroom för mobilen eftersom jag ändå har Adobe abonnemanget. Det är lite spännande det här med att försöka säkerställa en säker leverans med mina kvalitetskrav helt utan att gå via datorn. Dessa krav varierar ju så klart från person till person, beroende på vad man fotar, hur man fotar, ambition, syfte och allt möjligt. Men roligt att jag känner att jag kommit en bit på vägen, känns som jag kommer igång igen. Än en gång utrustning som inspiration!

Jag har köpt en sån här: Olympus Tough TG-4 röd Visst är den fin?!

image