Nu sitter jag här, har precis gjort slutredovisningen på kvällskursen jag gått under hösten. Det gick bra men man känner sig lite tom. Det har varit mycket på sista tiden och hela tiden något att hänga upp tankarna på, bearbeta eller fundera över. Nu behöver jag inte prestera något mer för någon annan men likväl för mig själv. Jag har en hel del kvar att göra. (Japp, jag har för länge sedan insett att jag ofta sätter mycket högre krav på mig än någon annan gör, men hur ska man annars utvecklas?)

Jag har tre böcker jag ska läsa, varav en är av storleken ”orkar knappt lyfta” med minimal text på engelska. Ja, alla tre är på engelska, men det är inga problem. Ser fram emot det, även om jag har lite svårt för liten font i böcker. Borde kanske uppdatera glasögonen. :)

Jag hade gärna publicerat några av våra lösningar från kursen här på bloggen, men det är så mycket i våra uppdrag som är ”hemligt” så det blir så svårt att avgöra vad man får publicera. Så det blir ingenting, kommer skriva ett separat inlägg om den fina inspirationsboken vi fick göra som jag ska bygga vidare på på något sätt, som jag inte bestämt än.

Det roliga med slutprojektet är att det var för en riktig kund som var där och sa vad de tyckte om våra lösningar. Deras reklambyrå var också där (en av lärarna) Sen kan jag nog inte säga mycket mer, men det detta och mer ligger publicerat sedan tidigare om projektet.

Var kursen bra då? Ja, absolut. Jag har lärt mig mycket men varje lektion har kanske inte riktigt varit värd sina ca 1600:-. Det finns även på denna skola som utsetts till (håll i er) ”Världens Bästa Reklamskola 2014” en hel del möjligheter till förbättringar. De saker jag har uppskattat mest var det som hade mer med det grafiska att göra (förvånansvärt lite), att man fick lite fler metoder för att strukturera och utöka sin kreativitet, sen fick vi en fantastisk litteraturlista och ett par-tre riktigt, riktigt bra föreläsningar, där kommer jag gå tillbaka flera gånger och läsa anteckningarna.

En annan viktig sak som jag blivit påmind om att vi alla behöver är vad en av våra föreläsare kallar ”refuger”. Alla med kreativt arbete behöver luckor och ”refuger” där man har möjlighet att stanna, fundera, smälta och så kan man sedan gå vidare. Utan dessa möjligheter att stanna kommer man aldrig kunna gå vidare, man jobbar i samma hjulspår. Jag vet precis hur det i värsta fall kan låta i verkligheten: ”HELGANNONS! Kasta in det här, det här, det här och det här, deadline är för två timmar sedan!” Då uppfinner man inga hjul eller utvecklar någonting, man tar förra veckans annons och byter ut produkterna. Eller bara publicerar förra veckans annons. Är det verkligen det bästa för varumärket och i förlängningen säljet? Med refuger så får man möjlighet att tänka igenom och bearbeta och komma på nya anfallsvinklar. Utan refugerna blir det konstant brandsläckning och inget kreativt eller utvecklande arbete. Man jobbar då kortsiktigt och måste fortsätta jobba kortsiktigt. Hjulspår. Det här är inget unikt, det verkar förekomma på ett eller annat sätt på de flesta arbetsplatser.

Jag har ingen universallösning på problemet, men det jag gör i mitt lilla företag är fredag eftermiddagar. (ibland blir det andra dagar, men principen är den samma) Då kör man en utställning och lite fika. Man hittar inspiration från andra platser och knyter till nya saker. Vill man hålla det lite mer strikt (gör jag sällan) så kan man göra en ”Store check”, man åker runt och kollar i butiker hur andra löser saker. Både butikslösningar, miljöer, kommunikation, förpackningar och kampanjer. Kan vara riktigt roligt, körde radiostyrda bilar på leksaksbutiker för några månader sedan. Eller så sätter man sig och bara bearbetar, läser en bok, googlar, djupdyker på Instagram och framförallt Pintrest, läser bloggar eller Youtubar tutorials om något. Detta både ökar kvalitén i arbetet och minskar stressen, förutsatt att arbetsgivaren faktiskt ser vikten av det, ger tid till och prioriterar detta. För att inte tala om att det bygger lojalitet mot arbetsgivaren, uppmuntras man till utveckling känner man sig prioriterad och blir mer motiverad att göra ett bättre jobb. Å fika. Fika är viktigt.

 


 

Passar på att göra en liten uppdatering om frilansarbetet! Det rullar på, endel att göra men inte fulltecknad på något sätt. Vilket har fått mig att tänka ganska mycket, både på företagsutveckling och på annat. Jag gillar ju, som ni kanske vet, att spela på Lotto, eller snarare tankeexperimentet ”vad skulle jag göra om jag vann 240 miljoner kronor”. Jag har insett att jag just nu har möjligheten att göra allt det jag drömt om att göra om jag hade obegränsat med pengar (utom resandet)! Jag har inte budgeten att ta in alla proffsen på filmen och tidningen jag tänkte göra, men jag kan göra det själv, det är ju ändå den roliga delen! Sen får vi hoppas att jag får lite mer pengabringande att göra efter nyår, när alla har nya fräscha budgetar. Redan bokad februari-april, så det är roligt.

Nä, nu har ju fredagen redan börjat så jag ska gå och försöka sova, trots att jag inte har någon som helst ventilation i lägenheten.

Ha en fantastiska fredag, glöm inte att sätta av lite tid för inspiration och ha sedan en riktigt trevlig helg!