image

Jag har på jobbet haft den enorma äran att ha alla grafiker/illustratörers dröm, en skärm som heter Wacom Cintiq 22 HD Touch. Det är en kombinerad skärm och ritplatta. Jag är ingen tekniknörd, så jag besparar er detaljerna, som man kan läsa här till exempel.

Men jag tänkte jag skulle dela med mig av mina erfarenheter eftersom jag misstänker att väldigt många är sugna på en sån här.

Bildåtergivning är fantastisk, alla bilder blir lite bättre på den skärmen än andra. Den är behaglig att titta på och jobba med. Ritfunktionerna fungerar som de ska, den har hängt sig ett par gånger vid ihärdigt användande men på det stora hela varit väldigt bra.

image

”Men Lotta” undrar ni nu ”finns det några nackdelar eller ska vi alla sälja våra gamla bilar och köpa en skärm istället?”
Ja, tackar som frågar! Den har en liten grej som jag känner att jag vill göra framtida användare uppmärksamma på. Ergonomi. (Helt plötsligt känner jag att jag har en sjukhusrock på mig, grå kort frisyr och fotriktiga, beiga skor.) Men skärmen går inte att använda så som man vill använda den; sitta och rita hela dagarna.

Den är helt enkelt för stor, man kan inte avlasta axlarna på något sätt och man står/sitter i en väldigt felaktig ställning. Man lär sig ju snabbkommandon väldigt fort, för man vill ju inte röra armen så himla långt hela tiden. Man lär sig att zooma och jobba med bara den nedre delen av skärmen men allt för ofta måste man upp till någon meny och då åker hela armen tvärs över den enorma skärmen. 8 timmar om dagen funkar inte detta, det fungerar kanske 15 minuter en gång i timmen. Men alla som jobbat alls i någon bransch med tidspress vet att man inte kan jobba på ett projekt en liten stund en gång i timmen.

Stället till skärmen har en även möjlighet att lägga skärmen ner, men den bygger 10 cm från bordet, så det gått inte heller här att få en bra arbetsställning. Man har ingenstans att lägga ner armbågen så den svävar i luften hela tiden. Absolut relevant är att jag heller inte hade världens bästa stol vid tillfället, så även det bidrog. Nu står jag upp hela dagarna, eller sitter på en ståstol. Det går dock ändå inte att hitta ett bra sätt att arbeta med skärmen.

Vad blir då resultatet? Jag fortsätter att använda min dyra, fina ritplatta som en helt vanlig skärm med stilig återgivning men som man inte kan vinkla helt rakt. Å jag fortsätter, 5 månader senare, med mina övningar för axeln som jag fått av min sjukgymnast. Det blir bättre, jag kan använda axeln lite mer normalt, men fortfarande inte sova ordentligt på den axeln och följdbesväret med benet som domnar i tid och otid har blivit bättre. Jag vaknar inte längre och skriker för att det känns som musklerna i benet brinner. Så det blir bättre.

Så för mig blir det ingen Wacom Cintiq 22 HD Touch i framtiden. Däremot lillasystern som är bara 13 tum och man kan lägga direkt på ett bord som ett vanligt block och man når hela skärmen när man har armbågen på bordet: Den är jag supersugen på. Men vill nog testa den ordentligt först. :)

Så! Nu plockar jag av mig mina fotriktiga skor och går och gör mina axel övningar.