Aktuellt

Tjänster företag

Tjänster privatpersoner

Portfolio

Jag har ritat en serietidning!

Jag har ritat en serietidning!

(Läs den länkaren längst ner/ Read it at the links below) 

Det började som ett julklappsprojekt till familjen, sedan spårade det ur, som det gör ibland. Jag ville ge min familj en liten fin berättelse i julklapp. Historien om Göran, Dolly och Zi skrev jag för ett par år sen men gillade den jättemycket. Dock när jag läste den igen så var den så fruktansvärt dåligt skriven att jag behövde skriva om den. Men istället istället för att bara skriva om de kombinerade jag det med att jag varit inne i ett ritstim på sistone. Kul tanke föddes helt enkelt!

Sen behövde jag ju skriva ut den och funderade länge på om jag ritar all ex för hand, skriver ut hemma och binder men sen slog det mig, det är ju det här jag jobbat med i 25 år så varför inte trycka ut den på rikigt, så man kan vara lite stolt över slutfinnishcen också? Sagt och gjort så tryckte jag upp serietidningen i 30 ex och signerade allihop. Den är 16 sidor i A5 och jag har som julhälsning till mina stamkunder, julklapp till familjen (dom är också stamkunder, om vi ska vara ärliga) och så hoppas jag dra in några kronor till välgörenhet.

Om du vill ha en så kan du nämligen Swisha minst 50 kr till Naturskyddsföreningen eller Unicef och skicka en skärmdump till mig via någon social media så lägger jag en på posten! Först till kvarn gäller! Jag har ca 10 ex kvar. Alla exen är signerade och det finns bara 30 i hela världen i denna första (och förmodligen enda) upplaga. 

Lite nördigt om processen:

Jag skrev själva historien för ett par år sedan. Jag minns inte vad inspirationen till den var men jag gillade tanken på mötet mellan dom här två (tre) karaktärerna. När jag sedan hade bestämt mig för att göra det som en serie tidning började jag bryta ner storyn på PostIts i rutor. Sedan placerade jag ut PostIts:arna på 16 sidor och försökte ta hänsyn till det mesta. När det var klart skissade jag ut alla sidorna på papper med blyerts då det är det medium jag faktiskt är mest bekväm med. Därefter scannade jag sidorna och ritade rent dem i Procreate på paddan. Pratbubblor och likande la jag sedan på i InDesign och gjorde till tryck och läs pdfer.

En av de roligaste sakerna med projektet som jag blev förvånad över att jag tyckte var så roligt var typsnitten. Förlåt nördigheten men ändå. Jag jobbar ju med typsnitt hela dagarna, men sällan dem jag får välja och att få jobba med typsnitt som ser ut som ”riktiga” serietidningar var fantastiskt kul. Typsnittet i pratbubblorna heter CCMeanwhile och är ett Adobetypsnitt. 

Hoppas ni gillar min lilla berättelse! Ha en fantastisk jul och ett fantastiskt nytt år!  

Läs serietidningen här:

Svenska

Read the comic in English

Kalender 2023!

Kalender 2023!

Nu är kalendern för 2023 på tryck! I år har jag gått tillbaka till analogt foto igen. Det var fantastiskt roligt och jag bara älskar den processen, läs mer på insidan i kalendern (dålig kliffhänger, inte så spännande) Beställ genom kontakta mig på sociala medier, ring, smsa eller skicka en brevduva. (instagram, facebook
Kalendern är som tidigare år 21×21 cm, med svenska helgdagar, flaggdagar och namnsdagar. Som vanligt är den signerad och numrerad i begränsad upplaga (40 ex) Pris 200 kr. (frakt 50:- inrikes)
(ENG) The Calendar for 2023 is now at the printers! This year I have gone back to analog photography. It is always great fun and I just love that process, read more on the inside of the calendar (bad cliffhanger, not that exciting) Order by leaving a comment here or dm, call, text or send a carrier pigeon. (instagram, facebook
As in previous years, the calendar is 21×21 cm, with Swedish holidays, flag days and name days. As always it’s signed and in a limeted first edition. Price SEK 200 (shipping SEK 50 in Sweden, worldwide – no probs, we’ll figure it out!)
Stop Motion kurs

Stop Motion kurs

aUnder våren har jag gått en kurs i Stop Motion Animation för Aardman Academy. Det har varit enormt roligt, lärorikt, svårt och lite världsomvälvande.

Kursdeltagarna var från precis hela världen och av olika kunskapsnivåer. Från helt nybörjare till dem som stod på randen in i ett stop motion arbetsliv. Man fick en mentor som man fick feedback av varje vecka, jag hade lite problem för jag blev hela tiden starstruck av både min mentor och de andra föreläsarna. En lärare fick ta ett par dagar ledigt för han var nominerad till en Oscar för bästa animerade film… 

Det var väldigt nervöst och svårt att animera med stop motion tekniken är ju att jobba på ett helt annat sätt än jag är van vid. det går inte att justera något i efterhand, då får man helt enkelt göra om från början. Jag är ju van vid att sitta vid datorn och blocka, förfina och bygga rörelser från pose till pose och dra och slita i kurvor, men i stop motion bygger man fram allt för varje frame och det finns inte direkt en Ctrl+z på samma sätt som det finns när man jobbar digitalt.

Vi fick börja från början med hoppande bollar, pendlar och andra grundläggande animationsprinciper. Sedan fick vi bygga ihop riggen till vår karaktär och animera den. Nedan ser ni två ihopklipp av dessa:

De sista fyra veckorna gjorde vi ett eget projekt. Jag gjorde en kort animation med tre karaktärer. Här är slutfilmen ”Mr. Squiggly Wiggly”:

Jag passade på att göra en behind the scenes till slutprojektet med, den ser ni här: 

Trots alla utmaningar som finns med stop motion så har tekniken verkligen vunnit över till sin sida och när jag nu jobbar vidare med egna animationsprojekt så är det i stop motion det blir, av flera olika anledningar. Det är så uppfriskande att få jobba med händerna, att allt inte handlar om att sitta framför skärmen och klicka med tvålen utan jag kan skita ner mig med händerna. Jag älskar att skulptera och detta är på något sätt en perfekt kombination av de båda. Med det inte sagt att jag aldrig kommer jobba digitalt igen, verkligen inte, men öj så jag gillar detta. 

Mitt nästa projekt är en leranimation av ett porträtt, jag har helt klart tagit mig vatten över huvudet, men lär mig fantastiskt mycket vilket ju är hela poängen. Får se vad det tar vägen sen! 

Kontakt:

Frågor?
Kontakta mig på lotta(a)makebelieve
studios.se


Questions? Feel free to contact me at lotta(a)makebelieve
studios.se.